“Żywienie a postępy w nauce” – wykład i warsztaty w V LO

Czy wiesz, że mózg jest głównym centrum dowodzenia naszym organizmem?

 Czy znasz 3 kroki do zdrowia?

Jak zmniejszyć ilość soli i cukru w diecie?

Dlaczego warto czytać skład produktu?

Czy zastanawialiście się jakie znaczenia ma regularność i pory posiłków?

Jakie czynniki żywieniowe i pozażywieniowe mają wpływ na postępy w nauce dzieci
i młodzieży?

Jakie szkody w naszym organizmie powodują barwniki syntetyczne w ulubionych przez młodzież napojach, takich jak cola, izotonik czy energetyk, czy kofeina w nadmiarze?

Czy jesteś pewien, że energetyk jest dobry, by dodać sobie energii w ciężkim dniu w szkole?

Co to jest błękit brylantowy – obecny zarówno w izotonikach, jak i w płynach do płukania ust, mydłach czy szamponach?


W dniu 26 października 2021 nasze liceum gościło panią Elżbietę Sworobowicz z Akademii Żywienia, która we współpracy z Wrocławskim Centrum Zdrowia, szeroko przedstawiła nam temat: Żywienie a postępy w nauce.

Dzięki tej wizycie uczniowie naszej szkoły mieli okazję poznać odpowiedzi na powyższe i wiele innych ciekawych pytań, by poznać sposoby na zmianę złych nawyków żywieniowych. Warsztaty miały na celu wesprzeć uczniów w zmianach nawyków żywieniowych, które sprawią, że będą oni mieć coraz większe postępy w nauce. 

Warsztaty były również doskonałą okazją, by dowiedzieć się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Na zakończenie 10 chętnych uczniów przygotowało pyszne koktajle, przekąski i lemoniady, które mogli spożyć wszyscy uczestnicy 2-godzinnych warsztatów. Każdy uczestnik wyszedł z warsztatów z książeczką zawierającą różne przepisy na cały dzień, który stanowi inspirację i pomoc, by zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe na lepsze! Było zdrowo i pysznie!

Tekst: Pani Anna Kępska (organizatorka wydarzenia), zdjęcia: Pani Magdalena Cieśla.